zondag 3 mei 2009

Antwerpen populair schuiloord voor Ierse gangsters


ANTWERPEN-Christopher Kinahan is niet de eerste Ierse topcrimineel die opduikt in de Scheldestad. Jim "Chaser" 'O Brien spoelde in 2005 aan in Antwerpen. Chaser is een zware jongen uit Limerick, een Iers provinciestadje dat al jaren in de greep is van een bloederige oorlog tussen rivaliserende onderwereldclans.

Chaser zette vanuit Amsterdam en Antwerpen een indrukwekkende criminele operatie op poten: zijn bende smokkelde cocaïne, xtc, explosieven en wapens. De federale politie van Antwerpen kon de organisatie grotendeels uitschakelen en Chaser belandde in de cel in Antwerpen. Het hof van beroep veroordeelde hem vorig jaar tot 8 jaar gevangenisstraf.

Een andere legendarische Ierse boef die vanuit Nederland afzakte naar Antwerpen, was George "The Penguin" Mitchell. The Penguin is een oudgediende uit de bende van Martin 'The General' Cahill, de eerste echte maffiabaas van Ierland. Hij maakte fortuin met de handel in drugs en prijkt op de officieuze lijst van rijkste criminelen van Ierland. Mitchell onderhield contact met een groep witwassers die in het diamantdistrict van Antwerpen een illegaal geldwisselkantoor runden. Toen de geldwisselaars door de speurders van de federale politie werden opgepakt, kwam George persoonlijk naar Antwerpen om de schade aan de organisatie op te meten. Na een ontmoeting met de inmiddels weer vrijgelaten hoofdverdachte, was The Penguin gerustgesteld. Zijn naam dook immers niet op in het onderzoeksdossier. Mitchell trok vervolgens naar Marokko, waar hij volgens ingewijden belangen heeft in de toeristische industrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten